Het is een veelbewogen jaar geweest! De laatste loodjes wogen zelfs zwaar deze zomer toen Saturnus heen en weer liep over de laatste graden in het teken Schorpioen. En ook al is het vierkant tussen Uranus in Ram en Pluto in Steenbok ‘officieel’ voorbij, de energie ervan is wat mij betreft nog altijd voelbaar. Parijs is dit jaar tweemaal in het hart getroffen. Uranus en revolutie gaan hand in hand. Niet toevallig misschien dat voor het begin van de Franse revolutie de planeet Uranus is ontdekt, in die zin is het te hopen dat het verduisterde denken mag verdwijnen. Saturnus die vanaf 19 september 2015 in het hoopvolle teken Boogschutter loopt, laat ons zoals het een strenge leermeester betaamt, goed voelen dat idealen luchtkastelen blijken te zijn als deze niet gefundeerd zijn op de (harde) werkelijkheid. Vluchtelingen die hun hoop gevestigd hebben op Europa, stranden veelal voortijdig in kampementen en verkeren daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Misschien is het lied ‘Vluchten kan niet meer’ wel van toepassing op wat er zich nu allemaal in de wereld afspeelt. Niemand kan zijn lot ontlopen, en dat is ook de boodschap van Saturnus.

Dichterbij huis hebben velen een eenzame kerst achter de rug. Er zijn diverse projecten alsook vrijwilligers die zich inzetten om eenzame ouderen te ondersteunen ook tijdens de feestdagen. Langzaam maar zeker zie je zekerheden afbrokkelen, en worden mensen steeds meer teruggeworpen op zichzelf en hun zelfredzaamheid. Is dit het werk van Pluto in Steenbok in combinatie met Uranus in Ram? Immers, de transit van Pluto in Steenbok trekt een zware wissel op het teken Kreeft, waardoor huis en haard, het familieleven, het gezellig samenzijn onder druk zijn komen te staan. Dehumanisering is een woord, dat ik voordat Pluto zijn intrede in het teken Steenbok deed, nog niet was tegengekomen. En de transit van Uranus in Ram geeft ook een sterk individualiserende energie te zien. Soms lijkt het wel alsof mensen enkel nog via hun smartphone kunnen communiceren.

dolfijn

En toch is dit niet wat mensen willen! Uiteindelijk zoekt ieder mens naar begrip, geborgenheid en verbondenheid, al zal de persoonlijke invulling hiervan voor iedereen anders zijn. Misschien is de dieperliggende boodschap wel dat we de essentie van wat familie en vriendschap werkelijk voor ons betekent dieper moeten doorgronden door het in een nieuw Licht te plaatsen. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat we door de roerige tijden waarin we leven de kans krijgen om het roer om te gooien en het anders te gaan doen. Door de transitie te maken en hierbij je hart trouw te blijven, je te laten leiden door het Licht en niet langer door de duisternis.

De navolgende filmpjes passen goed in wat ik hierboven geschreven heb, hetzij met een knipoog!

https://www.youtube.com/watch?v=V6-0kYhqoRo&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=kuRn2S7iPNU

Verder wens ik jullie een heel warm, liefdevol en inspirerend 2016 toe!
Het komende jaar ga ik overigens weer regelmatig een nieuw artikel plaatsen, het is er het afgelopen jaar door mijn studie helaas nogal bij ingeschoten…

Ilse C. ten Berge 30-12-2015

Advertenties